SZIN-elmélet SZIN-gyakorlat – Első fesztiválélményem a Tisza parti Woodstock-ban

Van egy alkalom az életben, ami csak egyszer adatik meg és egy életre meghatározza az ember kapcsolatát a popzenével. Ez az, amikor először látogatsz el egy fesztiválra.  Minden egy kedd délelőtt kezdődött, amikor az Alternatíva egyesület – ahol év közben is önkénteskedek – vezetője rámírt, hogy “nincs kedved eljönni a SZIN-re? – Én persze azt válaszoltam, hogy “Van”. Így alakult, hogy egy esős szombat délutánon bejutottam a híres Szegedi Ifjúsági Napok fesztiválra.

A fesztivál területe Szeged két hídja között az ártérben terül el. Hat színpad, rengeteg különféle szervezet és cég sátra került itt felállításra. Egyesületünk a civil faluban kapott egy helyet. Ez egy olyan utca volt, ahol a különféle fiatalokkal dolgozó egyesületek és alapítványok mutatkoztak be.

A mi standunknál betekintést nyerhettek az érdeklődők a munkánkba, játszhattak az Európa-fallal és készíthettek mini papír buszokat. Itt segítettem én is egészen estig, amikor bezárt a civil falu, mivel kezdődtek a koncertek. Sajnos aznap nem volt igazán jó idő, ezért aránylag kevesen voltak a faluban, de így is sikerült sok új érdeklődőnek bemutatni tevékenységünket.

Amikor a nap lenyugszik, egy hatalmas buli veszi kezdetét a SZIN-en. A nézőterek megtelnek emberekkel és a színpadokon híres előadók lépnek fel.

Szó szerint ide gyűlik ilyenkor a város apraja és nagyja. Ismerősökkel, osztálytársakkal, barátokkal, de még az edzőimmel is összefutottam itt. Hatalmas közösségépítő hatása van egy ilyen rendezvénynek, mivel itt nem ismerkedni kihívás, hanem nem szerezni új ismerősöket. Ezért is volt nagyon hasznos, hogy itt lehettünk ezen a fesztiválon, mivel így igazán jól be tudtuk mutatni civil szervezetünk sok új érdeklődőnek.

Van ahol, üvölt a zene, villognak a fények és mindenhol fiatalok táncolnak az ütemre. Máshol meg sátrak, székek, asztalok és bárok emelkedtek a ligetes területen, baráti társaságok beszélgettek és iszogattak nevetve. Óriási, sokszínű és nagyon izgalmas ez a hely, ahol tényleg mindenki megtalálja a helyét és a neki tetsző zenét.

Számomra hatalmas élmény volt ez a nap. Rengeteg életre szóló élmény szereztem, az Alternatíva Egyesület jóvoltából, akik lehetővé tették, hogy eljuthassak életem első nagy fesztiváljára. Nem tudom még, hogy önkéntesként vagy résztvevőként, de az biztos, hogy jövőre a SZIN összes napjára el fogok menni.

Írta és a fotókat készítette: Barna Gergely, Szeged, SZTE Programtervező-infomatikus szakos hallgató