SZINimation

Az Alternatíva Egyesület a Horizont Alapítvánnyal együttműködésben kitelepült a SZIN-re, hogy ott a társadalmi érzékenyítést követően „Fess egy SZIN-es filmet!” jelmondattal street art és animáció kombinációjával hozzanak létre alkotásokat az érdeklődőkkel. Ennek kapcsán Józsik Edittel, az Alternatíva Egyesület munkatársával beszélgettünk.

 

Mivel foglalkozik az Alternatíva Egyesület?
Az Alternatíva Egyesület elsősorban fiatalokkal foglalkozik. A célcsoportunk a 13-25 éves korosztály. A fiataloknak a kezdeményezéseit támogatjuk, segítjük őket a tapasztalatszerzésben, az önkifejezésben különböző műhelyfoglalkozások keretein belül, amiken részt vesznek és tapasztalatokat szerezhetnek, illetve elkövethetik az első hibáikat büntetlenül.

 

Mesélnél ezekről a műhelyfoglalkozásokról részletesebben?
Az Alternatíva Egyesületet úgy kell elképzelni, mint egy inkubátor házat, ami befogad bármilyen közösségi kezdeményezést, olyan csoportokat is, akik nem szervezetek, tehát nonformálisak. Befogadást adunk, hiszen szervezeti struktúrával és szakmai segítséggel is hozzá tudunk járulni a tevékenységükhöz. Ezalatt például projektdoktorálást értek, illetve forrásteremtés lehetőségét. Ilyen mondjuk, amikor egy fiatal csoport kitalál egy programot, amihez szeretne forrást találni, de nem tud, mert nincs mögötte semmilyen komoly szervezet. Ekkor az Alternatíva Egyesületen keresztül hozzá tud jutni ezekhez az anyagiakhoz. Mindemellett tagjává tud válni egy közösségnek. A csoportok között vannak átfedések, hiszen a fiatalok több csapatba is eljárnak, így ismerik, megismerik egymást. Az Alternatíva Egyesületnek vannak saját programjai is, ahol a fiatalok önkéntesként vesznek részt.
Az Egyesület 25 éves lesz jövőre és elég sok eseménynek és programnak adott már helyet és teret. Jelenleg a legaktívabban működő műhelyünk egy ifjúsági médiaműhely, a Médiakommandó.hu. Emellett van egy nagyon jó kezdeményezés, egy Street Art Műhely, ez a Senkinek Sem Art – ők kezdenek önállósodni. Illetve van egy Animációs Műhely, amely nem rendelkezik állandó tagsággal egyelőre, hanem animációkészítéssel foglalkozó aktivitások szervezése történik a Nonstopmotion (Mósün) égisze alatt. Általában kitelepülésekre viszünk olyan módszereket, amikkel nagyon egyszerű animációkat lehet készíteni. Illetve foglalkozásokat tartunk, például iskolákban, s civil szakmai eseményeken csoportosan készítünk alkotásokat. Valamint van egy Esti Corner nevű programunk – ez a műhelyeink bemutatkozása, mindenféle aktivitások történnek. Itt kap elég nagy teret a Nonstopmotion projekt.

 

Most az animációs műhellyel települtetek ki a SZIN-re…
A SZIN-re való kitelepülésnek az a célja, hogy zanzásítva megmutassuk, hogy mivel is foglalkozik az egyesület. Itt a médiakommandósaink most szanaszét, egyénileg dolgoznak, s majd megjelenik az általuk előállított tartalom az oldalon. A sátorban pedig a Street Art Műhely és az Animációs Műhely közös termékeként megjelent a SZINimation program, amelynek a szlogenje, hogy „Fess egy SZIN-es filmet”. Keretein belül akár szórófestékkel, akár vízalapú diszperzites festékkel filmkockákat lehet megfesteni. Ezeket feltűzzük az előre legyártott filmszalagunkra, befényképezzük és gif animáció készül belőle. Így tulajdonképpen „festettünk egy SZIN-es filmet”, gif filmet készíthetünk. Ezeket feltöltöttük az Alternatíva Egyesület oldalára, van sárkányos és mindenféle csodaság. Van egy olyan aktivitásunk is a SZIN-en, amit együttműködésben valósítunk meg a Horizont Alapítvánnyal. Nekik az egyik projektelemüket segítjük a Street Artosokkal együtt megvalósítani. A Horizont érzékenyítő tevékenysége után akik meglátogatnak minket, festékszóróval alkotásokat hoznak létre. Ha nyitottak a Horizont témája felé, akár ezt is megvalósíthatják.

 

Sok érdeklődőtök van a fesztivál ideje alatt?
Az első két nap általában ritkásabb, a második két nap szokott sűrűbb lenni. Ma péntek van, sűrűsödik a társaság, jönnek és alkotnak. Olyan tevékenységekkel érdemes jönni, ami kevésbé köti le a fiatalok idejét, hiszen kevesen vannak, akik ittragadnak és belemerülnek az alkotásba, de vannak, akik megteszik és láthatóan élvezik.

 

Emellett van lehetőségetek a SZIN programjain részt venni?
A Civil Falu dél és este 7 között kell, hogy nyitva tartson. Mi az önkénteseinket is arra kérjük, hogy ebben az időszakban tartsanak velünk. A 7 óra után kezdődő programokon természetesen szívesen részt veszünk, kérdés, hogy kinek hogy jut ideje például egy hab-partyra vagy egy koncertre.

 

Hornyik Anna Viola