Kukutyinban „zabot hegyezni”, avagy falunap Ferencszálláson

A 189 éves Ferencszálláson minden évben megrendezik a falunapot, amely színes programokkal várja a település lakóit. Ezzel kapcsolatban Jani Jánossal, Ferencszállás polgármesterével beszélgettünk.

 

Mivel készültek az idei Falunapra?
– Mint minden évben, idén is igyekeztünk olyan programokat összeállítani a településünkön, ami több generációt is kiszolgál, lehetőleg úgy, hogy mindenki megtalálja a számítását. A gyerekeknek van ugrálóvár és arcfestés, a felnőtteknek tánccsoportok; de van sétakocsikázás, illetve óriásbuborék is. Bízunk benne, hogy mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt.

Valamint egy főzőversenyre is sor kerül…
– A marhapörkölt főző verseny már évtizedes hagyományokra tekint vissza itt, Ferencszálláson. A csapatok 5000 Ft-ért kapnak 5 kg marhalábszárat. Az idei évben 26 bográcsban fő nálunk marhapörkölt és 260 kg húst vásároltunk, mert vannak olyanok, akik nem akarnak a főzőversenyen részt venni, viszont elvitelre és ittfogyasztásra is nagy bográcsokban főzünk és van lehetőség helyben ételt vásárolni.

A múltban Ferencszállást Kukutyinnak hívták, ahova a mondás szerint zabot hegyezni jártak az emberek…
– A történelmünk során, az 1800-as évek elején dohánykertészek települtek le a község területén (báró Gerliczy Ferenc telepítette le ezeket az embereket). Akkor nagyon dolgos és szorgalmas emberek éltek itt, ez azóta is változatlanul így van. Nem volt még a Maros szabályozva, így az egyik alkalommal kiöntött, elöntötte az akkori zabföldeket és csak a kalásza látszódott ki a víz alól a növénynek. Mivel az emberek nem akarták, hogy az egész éves munkájuk kárba vesszen, ezért csónakba ültek, innen aratták a zabot. Csak a kalász ért a vízszint fölé, így úgyszólván hegyezték a zabot, a hegyét vágták csak le. Napszámosok is mentek a báróhoz annak idején és kértek tőle munkát, ő pedig így szólt: „Menjetek Kukutyinba zabot hegyezni.” Innen ered a mondás.

A múlt után a jelenre fókuszálva kérem meséljen a nemrég felavatott Mozgás Pontról!
– Ezelőtt 10 évvel bezárt az iskolánk, ahol található volt egy tornaszoba. Ez egy 10 x 6 méteres terem, ami kihasználatlanul állt. Adódott egy pályázati lehetőség, amely által egy mozgás pontot alakítottunk ennek a helyén ki. Tizenpár gépet helyeztünk benne el, s erre van is érdeklődés és igény nemcsak a kisszámú fiatal részéről, hanem az idősebb generáció is úgy tűnik, aktívan tölti a szabadidejét.

Jövőre lesz 190 éves a település. Mivel készülnek ebből az alkalomból?

– Már januárban szeretnénk ennek a 190 éves évfordulónak a jegyében indítani az évet. Természetesen többféle program lesz 2018 folyamán, amit ennek a tükrében. Ami újdonság lesz, hogy szeretnénk zabnapokat tartani tavasszal, amikor a zabbal kapcsolatos dolgokat fogjuk előtérbe helyezni. Lesznek zabból készült sütemények, ételek, illetve amivel a „zabot körbe lehet itt hegyezni”.
Azzal fogjuk kezdeni az évet, hogy meghirdetünk a településen egy gyűjtőmunkát, ahol az lesz a kérésünk a lakosaink felé, hogy azokat az eszközöket, fotókat, másfajta dokumentációkat bocsássák a rendelkezésünkre, amelyeket majd a falunap idején jövőre egy helytörténeti kiállítássá rendezünk össze.

Az eseményekről a képeket itt tekinthetitek meg.

Hornyik Anna Viola