Újjáéled a domaszéki ifjúság

Az idei év sok pozitív fordulatot tartogat, legalábbis erre enged következtetni a domaszéki ifjúság. Múlt héten ugyanis a domaszéki Sárkányhegyi Civil Közösségi Házban jártunk, ahol a helyi tettre kész fiatalok összehívták a náluk is fiatalabbakat, akik hasonlóan tettre készek, viszont kevésbé tapasztaltak. Ezért volt ott Vajda Árpád, az Új Nemzedék Központ Csongrád megyei ifjúságszakmai koordinátora, aki kreatív foglalkozásokkal segítette a helyi ifjúsági önkormányzat munkatársait az önszerveződésben.

Az eseményt Kispéter Anett felnőttsegítő és Kalmár Éva, a helyi ifjúsági önkormányzat tagja kezdeményezték. Egy tucat helyi középiskolás jelent meg, akik szeretnének tevékenyen hozzájárulni a domaszéki események szervezésében, a fiatalok összefogásában, programok lebonyolításában. A rövid ismerkedős játék után következett a kreatív munka, melynek során „world café” módszerrel ötleteltek a település erősségeiről, gyengeségeiről és lehetőségeiről. Szeged közelsége feltűnt az erősségek és a gyengeségek közt is, a résztvevő fiatalok célja pedig első sorban az, hogy kortársaik ne szivárogjanak el a nagyvárosba, hanem helyi szinten teremtsenek értéket, élhető környezetet. A résztvevők megtanulhatták a projekt tervezés alapjait nagyon elégedettek voltak a munkafolyamattal és jelezték, hogy a jövőben is szívesen részt vennének ilyen és hasonló eseményeken, örömmel segítenek be a különböző munkafolyamatokba.

Az ifjúsági önkormányzat jelenlegi tagjai is tetszésüket fejezték ki az esemény kapcsán. Örömmel konstatálták, milyen sok fiatal van, akiket komolyan érdekel Domaszék jövője, valamint hozzáfűzték, hogy az ő idejükben „lasszóval kellett összevadászni az ifjúsági önkormányzat tagjait”. Ez a tendencia manapság szerencsére nem jellemző, a helyi ifjúság rendkívül aktív és intenzíven érdeklődik a település sorsa iránt. Az eseményen készült képeket itt lehet megtekinteni.

Hadzsy Jani