Évindító kerekasztal beszélgetés

A szegedi Új Nemzedék Központ és a Csongrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház egy közös rendezésű Esélyteremtési Kerekasztallal indította az évet január 10-én délután. A rendezvényt Vajda Árpád, a szegedi UNK ifjúságszakmai koordinátora nyitotta meg.

Elmondta, hogy a fiatalok elérésén és az ifjúsági szakemberek számára nyújtott szakmai, módszertani szolgáltatásokon túl a civil együttműködés megerősítése is kiemelkedő fontosságú az intézmény számára. E tekintetben a térség az élen jár, hiszen Csongrád megye az egyik legerősebb civil megye, országos szakmai hálózatok gócpontja. A 2017-es év kapcsán kiemelte a pályázati lehetőségeket, a tapasztalatszerzési alkalmakat egy- egy akár a határokon átívelő tanulmányút során, a fiatalokkal foglalkozó szakembereket célzó képzéseket és az egyetemmel való kooperációt.

Ezután Dr. Bene Tamás, a CSEÖH szakmai vezetője vette át a szót, aki a „Stratégia a fiatalokért” kormányzati munkacsoportjának tagjaként javaslattételre bátorította a rendezvényen megjelent szakmabelieket. Megtudhattuk tőle, hogy a kormány párbeszédet kíván folytatni a civilekkel a minél pontosabb és naprakészebb stratégia elkészítése érdekében. A tervezési folyamatban természetesen irányadóak az elmúlt évek ifjúságügyi kutatásai és a hamarosan megjelenő 2016-os kutatás gyorsjelentései is. Bár a közösségszervező képzés akkreditációja folyamatban van, felhívta a figyelmet a szakember-utánpótlás fontosságára. A szakmában ugyanis néhány év múlva komoly szakemberhiány várható, hiszen a régi ifjúságsegítő képzés utolsó évfolyama ebben az évben fut ki.

A rendezvényen készült képeink ITT megtekinthetők.

Erdélyi Marietta