2013. 06. 11. Bűnmegelőzési és drogprevenciós előadások az ópusztaszeri Faluházban

óp.szer drogprevÚjabb figyelemre méltó, követendő példát van lehetősége bemutatni a Média Kommandó csapatának. Kedden délután, a Szeged-Tarján Polgárőr Egyesület, Fiatal Bűnmegelőzők Társasága szervezésében az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg a bűnmegelőzés és a drogok témakörében.

Elsőként Muhari Kornél rendőr főhadnagy vonta maga köré a személtető eszközök asztalához a fiatalokat, akik ettől a perctől kezdve érdeklődéssel hallgatták az igen komoly dolgokat érintő ismeretterjesztést. Szó esett a legális és illegális drogokról. Ugyanis tágabb értelemben drognak minősül minden olyan szer, ami függőséget okoz, függetlenül attól, hogy fogyasztása törvénybe ütközik, vagy sem. Ez után az illegális szerek témakörét járták körbe, megismerve azok eredetét, előállításának módjait, hatásmechanizmusát, valamint a – nem ritkán szó szerint – gyomorfordító útjukat Dél-Amerikából hazánkba. Kérdésekkel, a gyerekek ismereteire építve megbeszélték a cannabis, a kokain, a crack, a heroin, az LSD és a gombák felhasználásának veszélyességét. Fotók segítségével megtapasztalhatták a drogkarrier keserves mérföldköveit: hogyan lesz egészséges, életerős emberekből pszichikai és fizikai roncs. Aki (vagy ami 🙁 ) az elvonási tünetek kínjai és a kényszerképzetek mellett már nem ura saját magának.
Majd a legális drogok listája következett. Különös tekintettel az alkoholra. Itt is sok kérdés elhangzott a gyerekek ismereteinek feltérképezésére. Megismerték a károsító hatások mellett a törvényi vonatkozásokat is mind a legális, mind pedig az illegális szerek tekintetében.
Öröm az ürömben, hogy ugyan drogozni senki sem drogozott még a jelen lévő fiatalok közül (saját bevallása szerint), de többen fogyasztottak már alkoholt és többen a dohányzással is próbálkoztak a 14 év körüli átlagéletkor ellenére.
Majd szóba került az ittas autóvezetés, motorozás és kerékpározás. Ekkor a bátor jelentkezők dianás cukorka segítségével megismerhették, és letesztelhették a különböző típusú alkoholszondák működését.
Volt ám bíp-bíp! 🙂
Ebben a Főhadnagy segítségére volt Huber Krisztián rendőr hadnagy és Varga József körzeti megbízott, akik a biztonságos közlekedés fontosságára hívták fel a figyelmet: „nem azért kell biztonságosan közlekedni, hogy ne büntessenek meg, hanem, hogy ne legyenek balesetek, senki ne sérüljön meg!”

Másodikként Grandpiere Noel, fiatal bűnmegelőző vette át a szót, és foglalta össze röviden kortársainak, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk a nyári szünetben. Ilyen veszély lehet például, hogy egyre több fiatal jut egyre korábbi életkorában alkoholhoz. Ez komoly problémát jelenthet saját- és mások testi épségére nézve. Ezért kiemelte a felelősségteljes viselkedés fontosságát. Továbbá kitért a következőkre:
fontos, hogy akármerre is jársz bulizni, vagy csavarogni, mindig legyen nálad telefon és azonosításra alkalmas okmány vészhelyzet esetére!
Mindig tudasd családoddal hogy kikkel, és hová mentek!
Legyetek tisztában a segélyhívók telefonszámaival, és valós esetben merjétek tárcsázni azt!
Lehetőség szerint ne közlekedjetek egyedül, és ittas, vagy idegen sofőr mellé soha ne üljetek be autóba!

Noel gondolatait Mucsi Antal ópusztaszeri polgárőr egészítette ki, majd összegezte: figyeljünk magunkra, egymásra, korra, nemre való tekintet nélkül!

Ezt követően a „Húsz másodperc” című drogprevenciós kisfilm került bemutatásra. A filmet komoly arccal ülték végig a fiatalok és nem riadtak meg a megrázó jelenetektől sem.

A résztvevők közül két bátor jelentkező válaszolt kérdéseimre.

Sándor Dániel, az Ópusztaszeri Általános Iskola 7. osztályos tanulója elmondta, hogy a napközis tanár kezdeményezésére vettek részt a délutánon. Dani szerint a legjobb programelem a film volt, amiről így nyilatkozott: „bírom a megrázó jeleneteket.” Elmondta azt is, hogy számára nem volt sok új információ, mert TV-ben és interneten is szerzett már ismereteket e témában. Tetszik neki a fiatal bűnmegelőzők tevékenysége, de ő maga nem akar tag lenni.

Szabó Rózsa szintén az Ópusztaszeri Általános Iskola 7. osztályos tanulója. Osztálytársától hallott erről a programról, aki fiatal bűnmegelőző. Rózsa sok új információval lett gazdagabb: a kokain és a többi anyag hatásairól, felhasználásáról, az illegális szerek fajtáiról tudott meg többet: „nem tudtam, hogyan szállítják be, milyen hatása van. Nem tudtam, hogy ennyiféle van, és, hogy használják.” Kedvet kapott további ismeretek begyűjtéséhez is. Kiemelte a megelőzés fontosságát, és, hogy „ne fogadjuk el senkitől semmit”. Szerinte jó volt a film, tanulságos, de kicsit sokkoló. Azt mondta, az itt szerzett ismeretekről barátainak is be fog számolni, vigyázni fog rájuk a jövőben. Érdekli a polgárőrködés, a bűnmegelőzés, de ezekben való részvétele a tanulmányi átlagától is függ.

noelA rendezvény főszervezője, Grandpiere Noel is a diktafon elé állt egy kis beszélgetés erejéig. Vele a rendezvény részleteiről és saját élményeiről beszélgettünk:
„a mai rendezvénynek az volt a célja, hogy minél több fiatalt megóvjunk az éjszaka történő bűncselekményektől. Illetve, hogy minden egyes buli után épségben hazaérjenek.”
– Ki volt a kezdeményező?
– Tulajdonképpen a kezdeményező én voltam, egy matematika órai ötlet volt. (Ejnye, Noel! – a szerk.) Rengeteg támogatást kaptunk a Szeged-Tarján Polgárőr Egyesülettől, a Kisteleki Rendőrkapitányságtól és az Önkormányzattól. Köszönöm szépen mindenkinek a támogatást!
– Hogy érzed, sikeres volt a mai rendezvény?
– Úgy érzem, sikeres volt. Nem volt hatalmas tömeg, de ha egyetlen egy fiatal is megértette a mondanivalónkat, akkor már megérte. Tervezzük hasonló előadások tartását Kisteleken, Szegeden és a környező kisebb településeken is Csongrád megyében. Minél több fiatalhoz szeretnénk eljutni.
– Mit üzensz azoknak, akik ma nem jöttek el?
– Nagyon sajnálom, hogy kihagyták ezt az izgalmas délutánt. Azt üzenném, hogy legközelebb, ha náluk járunk, látogassanak el, mert ez a kicsivel több, mint egy óra nagyon megéri.
– Hány éves kortól lehet valaki tagja egy polgárvédelmi szervezetnek?
– Nálunk, a Szeged-tarjáni polgárőrségnél 14 éves kortól lehet valaki fiatal bűnmegelőző. Csak javasolni tudom, mert mi belelátunk a rendőrség és a katasztrófavédelem munkájába is. Meghatározó élmény ez a jövőre nézve. Én is úgy mentem oda a szegediekhez, mint egy rossz kamasz. Nagyon sokat láttam mind a rendőrség munkájából, mind a fiatalok éjszakai életéből és rájöttem, hogy nem ez az én utam, ezt nem így kell csinálni. Azóta rengeteget változtam. Talán egyszer oda is eljutok, hogy rendőr legyek.
– Vannak megfelelő önvédelmi és elsősegélynyújtó ismereteitek?
– Jómagam önvédelemre járok, és mindig hordok magamnál gázsprayt, ha bármi történik, meg tudjam védeni magam és a társaim. Bulizni mindig baráti körrel megyek el, mindig kölcsönösen odafigyelünk egymásra.
– Mi a legjobb dolog, ami történt veled, mióta fiatal bűnmegelőző vagy?
– Az átélt élmények. Azok az élmények, amikor egy szolgálat során körözött személyt kell keresnünk, és megtaláljuk. Amikor rendezvényeken biztosítunk, vagy a rendőrséggel kell együtt működnünk.

Aki ezek után Noel példáját követve kedvet érez a fiatal bűnmegelőzők köréhez csatlakozni, ne tétovázzon, hiszen ez egy kemény, de nemes feladat!
Hajrá Fiatalok!!!
(Az eseményről készült fotógaléria a mediakommando.hu facebook-oldalán tekinthető meg. Ha már ott jársz, hagyj nekünk egy lájkot! 🙂 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük