84. Ünnepi Könyvhét – Dugonics tér – 2013. 06. 09. vasárnap

Závada Pál dedikál„Mennyire nem jut az eszünkbe, hogy az ember több évezredes történetében mindössze másfélszáz éve olvas általánosan. Az olvasás nagy és szép titka, hogy mégis olyan, mintha az ember születésével született volna meg ő is.”
Darvasi Lászlótól szól ez az idézet. A könyvhét elé ajánlotta.
A téren zajló sok színes program június 6-10-ig vár minden könyv-, és olvasáskedvelő gyermeket és felnőttet.
Ma, vasárnap a Médiakommandó, a Szegedkultur és az Eurodesk – Esélyek Háza képviselői is beültek egy közös sátorba és megmutatták, milyen programokkal és lehetőségekkel is szeretnének minél több fiatalt az olvasás mellett aktív társadalmi részvételre ösztönözni.
Napi összefoglalónk:
10 órától kezdődött a mai nap. A hétvégi hangulatot megemelte a finn tűzoltózenekar fúvósainak lágy, világzenei kalandozásokat megzenésítő csalogatója amely a Dugonics tér felé vonzotta a vájtfülű hallgatóságot. A térzene 15:30-kor a Fricsay Fúvószenekar indulóival folytatódott, 17:30-kor megkezdte műsorát a deszki Bánát szerb néptáncegyüttes.
A Kárász utca felől a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár sátra várt mindenkit, most ingyenes beiratkozási lehetőséggel.
A Föld Napja Alapítvány is kedvezményes kiadványokkal, könyvekkel és sok hasznos információval, megvásárolható társasjátékokkal készült.
Nap közben megtekinthették a Kiskunsági Nemzetni Park, a Szegedi Vadaspark, a Partiscum Csillagászati Egyesület (PACSI) digitális planetáriumának bemutatkozó anyagait. A bátrak kígyót simogathattak, a kevésbé bátrak a hangszersímogatóban próbálhattak ütőhangszerekkel zajt csapni. Ebben Mucsi Gergő ütőhangszeres művész nyújtott segítséget. A gyerekek rövid improvizációjára a szomszéd sátor kürtőskalácsai is garantáltan megtekeredtek. Pilcz Roland – a Kaliber Joe nevű képregényhős megálmodója – közös rajzolással tartotta fönn az aprónépek figyelmét. A Pagony Kiadó sátránál arcfestéssel és ékszerkészítéssel várták a gyerekeket.
A színpadon zenés produkciók és könyvbemutatók váltották és vátják egymást. Bemutatták Józsa Fábián: Umzingeli, az álmodó vadász című könyvét. Vendég lesz még Závada Pál, Pozsgai Zsolt, Szabó Gabi, Háy János és Podmaniczky Szilárd.
Ezen kívül a könyvkiadók sátrai ezernyi érdekes akciós könyvvel és ingyenes kiadványokkal vonzzák a tekintetet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük