Az EU Biztos is részt vett a BBC+ találkozón

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa személyesen válaszolt, számos európai nemzeti ifjúsági tanács – köztük a magyar Nemzeti Ifjúsági Tanács – kérdéseire Kecskeméten.

2015. április 9-e és 12-e között Kecskemét város adott otthont a BBC Plus együttműködés találkozójának, ami a Nemzeti Ifjúsági Tanács és több kecskeméti ifjúsági civil szervezet közös munkájának eredményeként zajlott nagy sikerekkel.

A rendezvényen 11 országból, összesen 12 nemzeti ifjúsági tanács képviselője gyűlt össze, hogy a három napos találkozó során megvitassák az Európai Ifjúsági Fórum soron következő taggyűlésének témaköreit, javaslatait, és közös álláspontot dolgoznak ki. A találkozóhoz csatlakozott az Európai Ifjúsági Fórum egyik elnökségi tagja, Márcio Barcelos is.

A BBC Plus hálózat egy informális platform, mely az Európai Ifjúsági Fórum keretében működik. Célja, hogy erősítse a közös érdekképviseletet az Európai Ifjúsági Fórum találkozóin és az, hogy a fórum választásain hatékonyabb képviseletet biztosítson a tagszervezeteknek. Az Európai Ifjúsági Fórum biztosít lehetőséget arra, hogy a fiatalok Európa-szerte kifejezésre juttassák véleményüket és elképzeléseiket.

Péntek délután az esemény vendége volt Navracsics Tibor EU biztos, aki köszöntötte a résztvevőket, és válaszolt a fiatalokat leginkább érdeklő kérdésekre. Kiemelte az európai mobilitási programok fontosságát, valamint az EU országai és a környező országok közötti szorosabb együttműködés jelentőségére hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy az ifjúsági szektor felelőssége is, hogy aktívan részt vegyen az elmúlt időszakban történt terrorcselekmények és tragédiák mögött húzódó mélyebb társadalmi problémák felkutatásában és megoldásában. A kérdések mentén kitért arra is, hogy Strukturált Párbeszéd folyamat során kialakított közös ajánlások gyakorlatba való átültetésének sikeréhez szükséges az ifjúsági szervezetek és a minisztériumok hatékony és megértő együttműködése, amely nem irányítható európai szintről. A Strukturált Párbeszéd az Európai Bizottság kezdeményezése, mely során a fiatalokat arra ösztönzik, hogy elmondják véleményüket és javaslatokat tegyenek az őket érintő döntésekben.

Ezt követően bemutatásra került Kecskemét város OPEN.2018 pályázati koncepciója is, amelyet az Európa Ifjúsági Fővárosa 2018 pályázatára nyújtott be a város önkormányzata az Európai Ifjúsági Fórumhoz. A 20 induló európai város közül 5 jut tovább a döntő fordulóba, ezen városok listáját április 29-én teszik közzé.

Forrás: Az EU Biztos is részt vett a BBC+ találkozón.