Bizalom, párbeszéd, együttműködő hálózatok

Június végén tartották a Teleház Mobilkatedra című Erasmus+ projekt záró rendezvényét az Új Nemzedék szegedi közösségi terében.

A rendezvény célja az volt, hogy minél szélesebb körben mutassa be a nemzetközi projekt során megvalósult tanulmányutak, illetve a szervezett okos telefonos képzések tapasztalatait. A projekt a magyar teleház hálózat vezetésével, az európai teleházak munkáját koordináló Telecentre Europe illetve a belga, dán, máltai, szlovén és romániai teleház hálózatokat összefogó szervezetek együttműködésében valósult meg.

A szakmai rendezvényt Vajda Árpád, Új Nemzedék Csongrád megyei ifjúságszakmai koordinátorának előadása nyitotta meg, amelyben bemutatta a szegedi közösségi tér fiatalok számára kialakított szolgáltatásait, illetve a fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára kínált szakmai, módszertani támogatási lehetőségeket. Ezen túlmenően beszélt a teleházak hálózatát koordináló Regionális Forrásközpont és a szegedi UNK között formálódó együttműködésről, amelynek keretében a fiatal korosztály digitális és médiakompetenciáinak fejlesztését szeretnék elősegíteni. Ezután Takács Ágnes a Dél-alföldi Teleházak Regionális Egyesületének irodavezetője, egyben az ERASMUS projekt vezetője mutatta be a nemzetközi együttműködés hátterét, hogy mit adott a projekt a résztvevőknek és a szervezeteknek, mi lenne a folytatása a projektnek a jövőre nézve. Ezután a résztvevők megtekinthettek egy videó összefoglalót a projekt során megvalósult tanulmányutakról, képzésről.

A műhely konferencia második felében kerekasztal beszélgetésre került sor, amelyben a tanulmányutakon résztvevő szakemberek, a szervező és koordináló szervezet munkatársai, a megjelent teleházak, illetve érdeklődő szakemberek oszthatták élményeiket és tapasztalataikat a nem-formális tanulás, a felnőttképzés, a közösségfejlesztés kérdéseivel kapcsolatban. Az élénk, interaktív beszélgetés során a résztvevők azt kutatták, hogy mik azok a társadalomfejlesztést, felnőttképzést, digitális társadalmat érintő szolgáltatások, amik Magyarországon is jól működnek, jó példák, illetve miket lenne érdemes adaptálni a tanulmányutak által érintett országokból. A kerekasztal beszélgetésen megosztotta tapasztalatait Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott igazgatója, valamint Böröcz Lívia a Herman Ottó Intézet osztályvezetője, akik egykor maguk is teleházat vezettek.

A beszélgetés a jövőre nézve fontos irányok körvonalazásával zárult, ebben a témakörben a párbeszéd, szolgáltatók és felhasználók közötti bizalom erősítését, a hálózatok közötti szorosabb együttműködés fontosságát hangsúlyozták a résztvevők.

Nagy Cintia

Projekt címe: Teleház mobilkatedra

Projekt azonosítója: 2015-1-HU01-KA104-013340
A projekt a Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesületének szervezésében valósult meg.
A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

DTE_Logo EU flag-Erasmus+_vect_POS

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1062745223791372.1073741944.382894788443089″]