Olaszországban jártunk

Egy hét tartalmas és élménydús olaszországi ifjúsági csere (jún. 28.-júl. 6.) után, a magyar lányok visszatértek.

Az APACHE nevet viselő, kreatív írástechnikák köré szerveződött Erasmus+ program az észak-olaszországi Cornedo Vicentinoban kapott helyet a Studio Progetto fogadó szervezetnek köszönhetően. A magyarországi küldő szervezet a YOPA, én csoportvezetőként pedig az Alternatíva Egyesületet és annak legfőbb műhelyét, a MédiaKommandót képviseltem a csere során.

A résztvevő országok között volt Bulgária, Horvátország, Portugália, Spanyolország és természetesen a házigazda, Olaszország is. A kreatív írás a 18-27 év közötti fiatalok szociális tanulás- és kompetencia fejlesztésének, közösségépítésének eszköze volt, a munka angol nyelven folyt. A negyven résztvevő a program végére egy meglehetősen jól sikerült, néhány oldalas novellát kreált, amely hamarosan elérhető lesz a neten „Gran(d)venture (Granny’s adventure) in Sziget” címmel. Amint azt a cím is mutatja, a szervezők a novella cselekményének helyszínéül a Margit-szigeten évente megrendezésre kerülő Sziget fesztivált választották. A történet szereplői voltak még adottak, a karakterek és a cselekmény kidolgozása azonban már a mi kreativitásunkra volt bízva. A három munkacsoport véletlenszerűen szerveződött, a hangsúly a nemzetek kooperálásán volt, így az írás során is közelebb kerülhettünk egymáshoz. A feladat sikeres teljesítéséhez nagyban hozzájárult, hogy találkozhattunk egy olasz íróval és írónővel, akiknek a tanácsait szem előtt tartva képzeletünket szárnyalni engedtük.

Az eltérő kultúrák megismerését segítette az interkulturális est, amelyre minden egyes nemzet a hazáját jellemző ételekkel, italokkal, énekekkel, táncokkal és egyéb meglepetésekkel készült, illetve a felolvasó est, amelyen kedvenc könyveinkből idézhettünk. Az olaszokról köztudott, hogy remekül egyensúlyba tudják hozni a munkát a kikapcsolódással, szórakozással és ezt be is bizonyították nekünk. A projekt során majdnem minden napra jutott egy kis kirándulás, bebarangoltuk a környező városkákat, jártunk Velencében, Veronában, Valdagnoban és Marosticán, és az olaszok vendégszeretetének hála, egy hétre a helyi közösségek részeseivé váltunk.

Az esemény több pillanatát is megörökítettük, képeink alább láthatók.

Erdélyi Marietta

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1056947757704452.1073741943.382894788443089″]