Erasmusosokkal jártunk az Esélycentrumban Nyíregyházán

Nyíregyházán folyó kisebb Erasmus+ programunknak hála volt lehetőségünk eljutni a helyi, úgynevezett Esélycentrumba, mely itteni értelmi illetve fizikai értelemben fogyatékkal élő embereknek tart foglalkozásokat.

Mi is az az Erasmus+? Nos, ez egy néhány évvel ezelőtt kezdődő projekt, mely javarészt fiatalok oktatásával és szemük felnyitásával foglalkozik. November 11-én, programunk kezdetekor volt szerencsénk bekerülni egy hat különböző országból való hatalmas mixbe (Lettország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország és Görögország).

Ezzel a hatalmas  csapattal látogattuk meg programunk harmadik napján az Esélycentrumot, s annak melegszívű foglalkozatottjait. Látogatásunkat egy körbevezetéssel kezdtük, megmutatták az ottani törzsvendégek kézzel készített munkáit, melyeket az ott szorgoskodók nagyrészt rajz és újságpapírból, anyagokból és egyéb könnyen formázható, olcsó dologból készítenek el.

Megtekintettük a közösségi teret, ahol aztán kipróbálhattuk a centrum kerekesszékeit és az ott már jól ismert  játékot, a bocsát, melyhez csak pár labdára, jó nagy helyre és sok-sok jókedvű jelentkezőre van szükség. A játékhoz való előkészületekben együtt tevékenykedett velünk két mosolygós ottani arc is, akik később nagy beleéléssel javították ki a szabályokat elmagyarázó önkéntest is.

A csapat tagjai kifejezetten élvezték látogatásunkat az Esélycentrumban, érdekes volt kipróbálni szokásaikat, játékaikat és még érdekesebb volt kicsit jobb betekintést nyerni életük mindennapi nehézségeibe és szépségébe egyaránt. 

                                                                                                      Wágner Sára