Belgrádban kapták meg az első kiválósági tanúsítványokat az élelmiszer-termelők

2019. november 23. és 26. között rendezték meg Belgrádban a 14. Etno élelmiszer-kiállítást, ahol szerbiai és magyarországi hagyományos élelmiszer-termelők a közös TASQ (Traditional and  Standard Quality) minőségtanúsítási védjeggyel ellátva mutatták be termékeiket. A kiállítás keretében november 25-én 15 órai kezdettel a projektpartnerek képviselői sajtótájékoztatót tartottak, amely során a TASQ projekt és minőségtanúsítási védjegyet promotálták.

Dr. Predrag Ikonić, az újvidéki Élelmiszertechnológiai Intézet vezető kutató munkatársa, a projekt koordinátora a TASQ projekttel kapcsolatos alapvető információk mellett bemutatta az Intézet jelenlegi tevékenységeit, a TASQ minőségtanúsítási rendszer létének biztosításával kapcsolatos szabályzatok kidolgozását. Elmondta, ezen szabályzatok a termékbiztonságra, az érzékelhető és nutritív termékminőségre vonatkoznak a dokumentáció ellenőrzésére a termelési folyamat nyomon követhetőségének szabályozása érdekében, valamint a TASQ védjegy odaítélésének feltételeire a három szint egyikén.

Csányi László, a magyarországi partner, Mórahalom polgármester-helyettese megelégedését fejezte ki amiatt, ahogy határon átnyúló együttműködési projektet Szerbia és Magyarország közösen megvalósítja. Reményét fejezte ki, hogy a projekt eredményeivel teljesíti a kitűzött célt, azaz a hagyományos termékek széles skálájának konszolidációját a közös online piacon a versenyképesség növelésével, a minőség szabványosításával és egy új promóciós és értékesítési csatorna létrehozásával.

Radislav Jovanov, az újvidéki székhelyű Vajdasági Szövetkezeti Szövetség (ZSV) elnöke elmondta, a ZSV jelentősége elsősorban a hagyományos élelmiszert előállító termelők összekötésében, továbbá a vajdasági és magyarországi hagyományos élelmiszert előállító termelők részvételének megszervezésében nyilvánul meg a 14. Etno élelmiszer-kiállításon, valamint a TASQ projekt népszerűsítésében.

Dr. Jovana Gardašević, az újvidéki Közgazdaságtudományi és Műszaki Menedzsment Kar nevében ismertette a Kar jelenlegi projektpartneri tevékenységeit, amelyek célja mind a projekt, mind a TASQ minőségtanúsítási rendszer láthatóságának növelése a marketingbe való befektetéssel, promóciós célokra, amely célok korábbi piackutatások eredményeire támaszkodnak. További tevékenységekként említette egy új promóciós és értékesítési csatornának egy internetes platformon történő megteremtését, valamint a vállalkozói szellem fejlesztésének ösztönzését, a saját vállalkozás indításáról szóló kézikönyv egy részének megírásával.

A sajtótájékoztató az első tanúsítványok odaítélésével zárult.  Azok a termelők kaptak tanúsítványokat, akiknek a termékeik minőségük és biztonságuk, valamint a termelési módszer révén elérték a TASQ minőségtanúsítási védjegy feltételeit.

Képek: TASQ Facebook

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a Dél-alföldi Eurotender, Ifjúsági, Kulturális, Oktatási és Környezetvédelmi Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak.