Nemzetközi fiatalok voltak 10 napig az Alternatíva Egyesület vendégei

Október 6-15 között került sor az Alternatíva Egyesület szervezésében a Youth Media Can Active (Y.M.C.A) néven futó Erasmus+ projektre Szegeden. A projekt keretében fiatalok Bulgáriából, Görögországból, Lengyelországból és Romániából érkeztek a napfény városában, és szerencsére ez a közkeletű megnevezés nem hazudtolta meg magát ebben a 10 napban, hiszen végig kellemes idő várta és fogadta. Az első napok az ismerkedéssel, közös játékokkal, interkulturális estekkel teltek, a program végső célja pedig.

A csapat a másfél hét során először Szegedet, majd egy kicsit Budapestet is megismerte, és meglátogatta Budapesti Európai Ifjúsági Központot. A legfontosabb feladat pedig az volt, hogy média (alap)ismereteket tanultak, mint a tördelést és egy kicsit a vágásból is. A résztvevők többsége még nem töltötte be a 18. életévét, így ez az alap jól fog nekik jönni, amennyiben később elektronikus-, vagy írott médiában szeretnének dolgozni. Igaz, nem mindenkire igaz ez, mert jöttek teljesen más érdeklődésű fiatalok is, azonban a XXI. században egy megfelelő médiakészség elsajátítása bárki számára nagyon fontos lehet.

A program csúcspontja egyébként a szombati napra esett. Terveink szerint a Szegedi PaprikaShow & Chili Weekenden vettünk volna részt, és készítettünk volna Instant újságot, ahogy azt az egyesület számos alkalommal már tette. Így ebben a formában ez sajnos nem volt lehetséges, mivel a fesztivál időpontját 2 héttel későbbre tették. Így instant újságunkat a 10 nap legfontosabb eseményeiről, gondolatairól, benyomásairól írták meg a bolgár, görög, lengyel és román vendégeink, magyar önkénteseinkkel karöltve.

Ezen kívül október 13-án vasárnap régi kedves barátunk, Gárdonyi Dániel segítségével egy kellemes délutánon kipróbálhatták a fiatalok a videókészítés örömeit. A gyakorlati megoldást itt egy izgalmas, előzetes elméleti felkészítés előzte meg. Ezekből a munkákból is megtekinthetnek majd néhányat ezeken az oldalakon.

Ahogy írtuk, az instant újságot is hamarosan feltöltjük a Médiakommandóra  facebook oldalunkra.

  Az elkészült újságot itt tudják elolvasni.