Füstbe ment terv

Második éve kapjuk tőlük a fesztiválos napjaink valóságának háttérzenéjét és Ők a bizonyíték rá, hogy nem csak egy nagyszínpados produkció lehet színvonalas. A mikrofon végén a Smokey Monday.

MK: Hányadik? 🙂

Suhov: Ez már az ötödik alkalom. A Silent Discoban kezdtük, és tavaly volt először Smokey Monday Stage. Eléggé családias volt a hangulat, egy kis sátor volt nekünk felállítva, és ennyi. Ahhoz képest ez egy elég nagy előre lépés, hogy kaptunk saját színpadot, hangtechnikát és fénytechnikát is.

MK: Nehéz volt elérni?

Suhov: Ismerősön keresztül sikerült. Pontosabban, akik jártak előtte Smokey Monday-ra, megkerestek azzal az ötlettel, hogy próbáljunk ki egy Smokey Monday Stage-et a SZINen.

MK: Hogy látod, mennyire jön be az embereknek?

Suhov: Eléggé, mert igazából az egész fesztiválon csak nálunk van rétegzene, minden más színpadon vagy sátorban populáris zene megy. Csak nálunk megy underground hip-hop, funky, illetve ilyen jellegű rétegzenék, ilyen máshol nincsen.

MK: Mióta füstölög a Smokey Monday Project?

Suhov: 2008 óta körülbelül. Még a régi Monoban, a Vitéz utcában kezdtük el a kis klubestünket hétfő esténként, nyolctól hajnali kettőig. A név is innen ered, a hétfő miatt – hogy kezdjük egy kicsit füstösebben a hetet.

MK: Neked már előtte is épülgetett a karriered, ugye?

Suhov: Igen, csak akkor ismerkedtünk meg Ádámmal (Wowbagger), és mi ketten kezdtük el a Smokey Monday-t. Később még becsatlakozott Fényszigor, aki a vetítést csinálja, aztán ő is elkezdett DJ-zni, meg Gergő is, így lettünk négyen.

MK: Fényszigor, aki Jazzszigorként lesz itt?

Suhov: Igen, ő csinálja a fényfestéseket is éjszaka.

MK: Amik nagyon jól néznek ki! Ezt együtt csináljátok, a zene alapján, vagy különálló projekt?

Suhov: Nem kifejezetten a zenére készülnek. Vannak régi diafilmek, festett üveglapok, iskolából kiselejtezett írásvetítők, és tesz rájuk mindenféle textúrát. Ha nekünk van valami ötletünk, akkor mi is rakunk hozzá valamit, ez oda-vissza működik, igazi adok-kapok project.

MK: Hogy látod a tavalyi SZIN-hez képest, érzékelhetően többen jönnek hozzátok?

Suhov: Nem tudom megmondani, mivel tegnap volt az első nap. Akkor érthető módon mindenki elment Scooter-re, de utána volt ránk kereslet. Mikor lementek mindenhol a nagy fellépők, akkor szépen szivárogtak az emberek. Ezen kívül a közösségi oldalakon is írogatnak ránk, hogy mi lesz ma, mikor kezdünk, satöbbi. Vannak visszatérő arcok, és már tavaly is olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy ha nem lettünk volna itt, már rég hazamentek volna, és csak miattunk maradtak még két napot a SZINen. Ez nagyon jó visszajelzés, például pestiek, szolnokiak részéről.

smokey02_800

MK: A Smokey Monday Stage fellépői részéről is érzékelhető az ország területén átívelő kapcsolatrendszer?

Suhov: Persze, hívtunk Pestről is DJ-ket, akik ott már több klubestet is pörgetnek, például az első kiadómtól, a Buda Beat-től, akik az első magyar netes kiadó. De jön Dj Mango, aki szintén egy legendás underground forma. Mi a DJ-kre vagyunk kihegyezve és a live act-ekre, hip-hop és funk vonalon.

MK: Elképzelhető, hogy Szigetre, vagy más rangosabb fesztiválokra is menjetek a közeljövőben?

Suhov: Mi most jöttünk vissza Oromról, a Malom fesztiválról, ahol három napot voltunk. Tavaly is ott voltunk fellépni, de azóta már sokkal komolyabb lett – kaptunk egy külön stage-et, amit én szerveztem le, és elég nagy sikere is volt. De ez egy kis fesztivál, nem is volt nagy marketingje, családias hangulata volt. De azt jobban is szeretem. Hanna Hannára is jártunk három éven keresztül, ami Szlovákiában van, Komáromtól nem messze. Mi inkább underground fesztiválokra járunk, a Sziget nem a mi volumenünk igazából, abszolút nem is cél.

Hadzsy Jani