Hetedhét tanulmányút a Gyulai Játékvárosban

Idén júliusban 15. alkalommal rendezték meg a Hetedhét Játékvárost Gyulán. A program egy 10 napos tábor a 8-12 éves korosztály számára. A projekt Gyula Város Önkormányzata és a Mi egy Másért Egyesület közös munkájának gyümölcse, ezen felül szakmai partnerek, számtalan önkéntes és szakember dolgozott a tábor zökkenőmentes működésén.

Az idei tábor tematikája a közlekedés volt: földön – vízen – levegőben. Július 18-án a Csongrád-Csanád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács és az Alternatíva Egyesület szakmai tanulmányutat szervezett a helyszínre. Az ország különböző pontjairól érkeztek a gyermek- és ifjúsági korosztállyal, közösségekkel és prevencióval foglalkozó szakemberek erre az eseményre.

9:45-kor gyülekeztünk a ’Lila Iskola’ (Gyulai Implom József Általános Iskola) bejárata előtt, ahonnan igazi, önfeledt gyermeki kacaj hallatszódott ki. Miután fogadtak minket, és megkaptuk látogatói napijegyeinket csapatokra oszlottunk.

Csoportonként 2 ,,Körút” vezetőt kaptunk a város lakói közül, és kezdődhetett is az idegenvezetés a Játékvárosban, melynek során megismerkedtünk a város rendszerével, tanulhattunk a felépítéséről, és meglátogathattuk annak különböző műhelyeit. A játékvárosban minden olyan megtalálható, ami egy rendes városban: önkormányzat, rendőrség, bank, és még utazási iroda is. Mindent a gyermekek működtetnek, és felosztott munkaórákban dolgoznak gyuro-ért (gyulai euró). Az első munkaórában 8 gyurót keresnek, amiből egyet leadóznak. Az idegenvezetés után tanulságos műhelybeszélgetésen vettünk részt a szervezőkkel és segítő fiatalokkal. A beszélgetés során minden kérdésünkre választ kaphattunk, így sok különböző téma a felszínre került. Többek között szó volt arról, hogy honnan jött a Játékváros ötlete, mi a szerepük a felnőtt segítőknek, hogyan segítik a szakemberek a közösségi folyamatokat, de még arról is, hogy a mi az, ami más az elmúlt évekhez viszonyítva.

Egy biztos: különleges élmény volt a Hetedhét Játékváros egy napjába beletekinteni, számos új ismerettel, tapasztalattal búcsúztunk a vendéglátóinktól.

Faragó Alexandra