Iskolai diákújságok találkozója az Alternatíva Egyesület szervezésében

2019. december 13-án pénteken iskolai diákújságok képviselőivel találkozott az Alternatíva Egyesület, valamint a Grund ifjúsági újság vezetősége. A jó hangulatú délutáni eseményen a házigazdák mellett bemutatkozott a Deák Ferenc Gimnázium és a Radnóti Miklós Gimnázium újságja, de a Tisza-parti Általános Iskola tanára által bepillantást nyerhettünk abba is, miként segítik elő az általános iskolások kreatív ötleteinek megszületését. Az eseménynek egyébként is a kreativitás lehetett az egyik kulcsszava, a diákoknak ezt a tulajdonságát ugyanis valamennyi előadás kapcsán tetten érhettük.

Igényes, papír alapú kiadvánnyal jelentkeznek a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai. Újságuk, a RadnótiSokk évszakonként jelenik meg, 200 példányban. Ahogy a koordinálásért felelős tanár, Fiedler Judit elmondta, a gyermekek szorgalmasak, és mindig időre elkészül az újság. Nagy örömmel tölti el őket, hogy kézbe foghatják, ezért is döntöttek a papír alapú kiadás mellett. Persze nem mindig egyszerű begyűjteni az aktuális cikkeket, hiszen mind a tanár, mind a diák leterhelt évközben, és számos más dolguk van. Előfordul, hogy a diákok az óriási lelkesedésükből adódóan esetleg túlvállalják magukat, ám ezek inkább nehézségek. Az újság mindig időre kijött. A témák természetesen az iskolához kapcsolódnak, bemutatkoznak az új tanárok, megkeresnek egykori diákokat vagy megismerhetik az érdeklődők a Radnóti érdekes jelenlegi diákjait is. A cikkeket természetesen diákok írják, és a főszerkesztő is közülük kerül ki. A tanárok feladata inkább a mentorálás, a korrektúrázás. 

A Deák Ferenc Gimnázium Novotny Katalin tanárnő, valamint az iskola két diákjának, Ménesi Flórának és Sipos Ivettnek a segítségével mutatkozott be. Színvonalas online lapjuk az iDeák. Sok mindent ki lehetne emelni, az érdeklődő hallgatót elsősorban a széles látókör, valamint az angol nyelvű írások ejthették ámulatba, valamint az, hogy már akár 15-16 éves kortól kezdve, mennyire jó, minőségi írásokat tesznek le az asztalra, azaz tesznek fel az online térbe. Az iDeák több fiatal figyelmét fordította már a média területe felé, számos diák ennek hatására döntötte el, hogy ilyen vagy ehhez hasonló területre szeretnének egyetemre menni. Az iskola ebben maximálisan támogatja őket.

A harmadik előadás Ceglédi Anna tanárnő tartotta a Tisza-parti Általános Iskola képviseletében. Noha általános iskolásokról van szó, a 12-14 évesek számára is már elsődlegesen fontos, hogy kreatívak legyenek, nyitottak a világra, és gondolataikat formába tudják önteni. Ceglédi Anna erre naponta törekszik.

Előadásában azt mutatta be, mik a média eszközei az általános iskolában, hogyan lehet elősegíteni a digitális történetmesélést,

 illetve hogyan lehet fejleszteni a digitális írást, a digitális kompetenciákat, valamint a kreatív írást ebben a korban. A Tisza-parti Általános Iskola pedig már a megvalósítja ezeket a fejlesztő képzéseket, gyakorlatokat. A tanárnő diákjai is számos külsős eseményen, versenyen részt vesznek.

A találkozón az iskolákon kívül Somogyi Könyvtár munkatársa is részt vett. Az esemény célja az volt, hogy első körben a megjelent iskolák munkásságát megismerjük, és velük, valamint a Somogyi Könyvtárral a kapcsolatot felvegyük. Ez sikerrel járt, ám itt bemutatkozásunk nem áll meg. Az Alternatíva Egyesülettel 2020-ban megújult erővel folytatjuk az média világa iránt érdeklődő diákok keresését, valamint a Grund kiadását.