Kimeríthetetlen témák a Biztonságos Internet Napjának apropóján

Idén huszadik alkalommal rendezték meg a Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day – SID). A Biztonságos Internet Nap célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Programjának keretén belül csaknem 200 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet a világháló pozitív és negatív tulajdonságaira egyaránt.

A magyarországi teleházakat segítő KözHáló Alapítvány, partnerével az Alternatíva Egyesülettel karöltve hívott életre egy, a biztonságos internethasználatot körül járó beszélgetést a szegedi GyepesMód közösségi térben. Bűnmegelőzési és prevenciós szakembereket hívtunk vendégeknek, akikkel a tudatos internet- és médiahasználatról, a generációk digitális kompetenciáiról, továbbá a digitális kor információátadásra és befogadásra gyakorolt változásáról is beszélgettünk.

A másfél órás beszélgetés során komoly gondolatok hangzottak el az internet veszélyeiről, ugyanis ennek minden generáció ki van téve, noha más-más aspektusokból. A határozatlan, valahova tartozni vágyó gyermekek vannak legjobban kitéve az interneten „prédára vadászó” embereknek. Kispéter Andrea, a Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ Egyesületének elnöke rámutatott arra, hogy a mai szülőkkel rendkívül nehéz megértetni, hogy lehetőleg ne osszanak meg képet gyermekükről a digitális térben. Ha a nyaraláskor lenge öltözetben vagy anélkül örökítik meg gyereküket, amit a világhálóra feltöltenek, az a kép előbb vagy utóbb (inkább előbb) felkerül a dark webre. Az internet nem felejt, az ún. sötét weben pedig rengeteg illegális interakció zajlik: a gyermek képe – annak beleegyezése nélkül – kerülhet olyan emberekhez, akik könnyen visszaélhetnek a tartalmakkal.

Andrea tanárként is dolgozott, ebből kifolyólag kiemelte, hogy a digitális térben való áldozattá válás elkerülése érdekében tudnunk kell nemet mondani, és tisztában kell lennünk azzal, honnan tudunk segítséget kérni. A mai világban elemek vagyunk a mátrixban, rengeteg adatot tárolnak rólunk akaratunk ellenére is – ezért fontos szkepticista látásmóddal szemlélni a webes valóságot.

Elek Gábor, a Csongrád-Csanád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács munkatársa érintette a lájkvadászat témakörét, valamint a szülői felügyelet egyik formájáról következő diskurzusunkat is felvetette. Eszerint a Family Linkhez hasonló applikációk sem ördögtől való dolgok, azonban megfelelő módon kell használni – amikor a gyermek kikapcsolódásként játszik például egy játékkal (amiben nyerő szériában is van esetleg), mindezt pedig egy következő feladatra való értelmi felkészülés céljából teszi, akkor a szülőnek nem feltétlenül kell vaskalaposnak lennie. Hogy a feladatot elegendő kikapcsolódás után, újult erővel tudja folytatni a gyermek, engedni is kell egyes esetekben. Gábor szoros együttműködésben dolgozik a rendőrséggel, így konkrét ismereteket osztott meg a hallgatósággal arról, hogy hatóságok miként tudnak eljárni közösségi platformokon történő jogsértések esetében.

Jó hangulatú, kellemes beszélgetést komoly gondolatok tarkították, amit pedig érdekességként kiemelnék, az Andrea kés metaforája. Ahogy a vágóeszközt is lehet használni tortaszeletelésre és emberölésre is, úgy az internet és a közösségi oldalaknak sem kizárólag negatív tulajdonságaik vannak. A társadalom tagjain nagyban múlik, hogy a fiatal generáció tagjai mire fogják használni a kezükbe kapott, megannyi világra átjárást biztosító eszközt. Meg kell tanulnunk használni a kést, és utána juthatunk hozzá a megérdemelt, édes tortához. Tudjuk és merjük megfelelően használni a web 2.0 adta lehetőségeket!

A beszélgetés szerkesztett változat podcast formájában hamarosan elérhető lesz a Médiakommandó youtube csatornáján.

Nagy Evelin
Fotók: Simon Petra, Vajda Árpád