Megtapasztaltuk a flow érzést: látogatás a zentai FLOW-e.r. partnerszervezetnél

A FLOW-e.r. Egyesület október 14-én társasjáték estet szervezett a zentai Rin-Tin-Tin kocsmában. Az Alternatíva Egyesület tagjai pedig Xbox-szal, VR szemüveggel, bűnmegelőzési és egyéb társasokkal felvértezve indultak el Szegedről erre az eseményre, hogy megismerkedjenek vajdasági közösségekkel, és szorosabb partneri kapcsolatokat tudjanak építeni.

Nagyjából délután négy óra magasságában érkeztünk meg a vajdasági városba. Első utunk a partnerszervezet irodájába vezetett, ahol alapvető ismereteket tudhattunk meg az egyesületi működésről. Jó volt látni, hogy a helyiség egyik szekrényének polcán az Alternatíva Egyesület papír kisbusza díszelgett. Miután elfoglaltuk a szállásunkat, felfedezőútra indultunk. A partnerszervezet helyi fiatal önkéntesei vezettek minket körbe a belvárosban. Bérelhető, feltűnően sárga kerékpárokat tekerve közlekedtünk – érdekes látványt nyújthattunk a városban tartózkodóknak. Ha eddig nem viselkedtünk turistaként, akkor a csoportos bicajozással egyértelművé tettük, hogy nem vagyunk helyiek!

Látogatásunkkor éppen kellemes, nyárvégi időjárás volt. Ilyen idilli időben a Tisza mentén kerékpározva csevegtünk mindaddig, amíg el nem értünk a zentai csata emlékművéhez. Megtudtunk, hogy az 1697. szeptember 11-i csata a török hódoltság alatti magyarországi területek visszafoglalásának egyik legjelentősebb ütközete volt. Az emlékhely a kora újkori Európa egyik legjelentősebb, ám méltatlanul elhanyagolt csatájának emlékezetét őrzi. Ezután visszatekertünk a kerékpártárolóhoz, majd betértünk a kézműves csokoládékkal foglalkozó Réel Chocolate üzletébe, ahol többek között megkóstoltuk az ínycsiklandó vörösboros-málna, sós karamella és pisztácia ízesítésű fagylaltokat is.

19 órakor megnyitóbeszéddel elkezdődött a társasjáték est a Rin-Tin-Tin épületében, amelyre  a zentai fiatalok mellett Péterrévéről, Szabadkáról, Topolyáról és Szegedről is érkeztek csoportok, fiatalok. Maga a helyszín több mint három évtizede várja a vendégeket. Családias légkörbe csöppentünk, ahol mindenki ismer mindenkit. Olyan beszámolókat hallottunk, hogy egyes látogatók nem is a társasok miatt térnek be, hanem a barátságos és befogadó környezet miatt. Rengeteg játék került terítékre az est során: kedvencek közé tartozott a Robbanó cicák, a Dixit, Scout és az Imagine.

Az est szakmai részeként tapasztalatot cseréltünk a különböző érzékenyítő, fejlesztő társasjátékokkal kapcsolatban. A Csongrád-Csanád Megyei Bűnmegelőzési Tanács titkárának segítségével végig játszhattuk a Lépésről lépésre a biztonságért! c. társasjátékot, amelyben a fiatalok megbeszélhették személyes életélményeiket is. A játék az új, környezet- és természetvédelem témájú játékokkal együtt nagy sikert aratott a társasjáték-kedvelők körében. Két játékforduló között lehetőség volt hasznos eszmecserékre is, emellett éjszakába nyúlóan lehetett folytatni a társasozást.

Másnap reggel kötelező jelleggel elfogyasztottuk a kihagyhatatlan balkáni reggelit: túrós és sonkás-sajtos burek joghurttal.

Felemelő volt látni, hogy a helyi fiatalok kiveszik a részüket a közösségi élet szervezéséből – ifjúsági cserékre járnak, ötletelnek, pályázatokat írnak, kortársaikat segítik és egyesületi önkéntesként eseményeket szerveznek. Köszönjük a vendéglátást és a kevés idő alatt szerzett megannyi élményt!

Az esemény a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával valósulhatott meg.

Szerző: Nagy Evelin