Közösségépítés és hagyományőrzés – 2021 Edition

Szép lassan kikecmergünk a Covid-19 által okozott zárt burkainkból, újra merünk közösségekbe menni és új dolgokat megismerni. 2021. július 8.-án szegedi fiatalok, önkéntesek felkerekedtek és sándorfalvi fiatalokkal kiegészülve kirándulni indultak Hódmezővásárhelyre az Erzsébet Ifjúsági Alap szervezésében.

Az elsőnek kijelölt helyszínen Bereczky Bence – közösségfejlesztő – fogadott minket és bemutatta az Alföldi Szabadidő Egyesület (ASZE) által kialakított szabadidő-sport közösségi teret. Ezen a helyen a fiatalok különböző érdekes sportokkal ismerkedhetnek meg, mint például a falmászás vagy a baranta. Bence bemutatta a szervezet működését: több szakosztályból áll össze, amik mind-mind önálló költségvetéssel működnek és függetlenek egymástól. A gyerekeken kívül a felnőttek is beszállhatnak a tevékenységekbe és testközelből tapasztalhatják meg, hogy mit is csinál a gyerekük a szabadidejében. A fiatalok a sportok és a különböző feladatok elvégzése által megtanulják, hogy mennyire fontos egymás tisztelete, az önfegyelem és egymás segítése. 

A helyet a fiatalok szabadon használhatják és használják is szívesen, melyet mi sem bizonyít jobban mint, hogy rövid, délelőtti ott tartózkodásunk alatt is találkoztunk néhányukkal. 

A másik állomásunk a frissen nyílott (2021. június 28.)  hódmezővásárhelyi Ifjúsági Klub. Az épület az önkormányzat tulajdona és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ fogja működtetni, de azt szeretnék, ha a fiatalok megosztanák ötleteiket, hogy milyen programokon és közösségi eseményeken vennének részt szívesen. A TOP-os pályázati pénzből és a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület tagjainak támogatásával létrejött intézmény a 12-20 évesek kulturált időtöltését szolgálja, de remélik, hogy a jövőben ez a város főutcájának életét is felpezsdíti majd.

A szakmai programok után energiával és motivációval feltöltődve, és ötletekkel teli fejjel tértünk vissza Szegedre.

Szerzők: Simon Petra, Magyar Zsuzsanna
Fotók: Barna Gergely