Pályázati fórum az Új Nemzedék Központban

Sor került az EFOP 1.3.5 pályázat Csongrád megyei fórumára. Az esemény irányítói Vajda Árpád, ifjúságszakmai koordinátor és Katanich Ivett, regionális mentor voltak. Számos érdekes kérdést megvitattak a beszélgetés során, ez azért is valósulhatott meg könnyedén, mivel sok szervezet képviseltette magát.
Először az Újnemzedék honlapját mutatták be, külön kitérve az ifjúsági szakemberek menüjére és az EFOP mentorálásra. Fontos pont még az akkreditált kérdések illetve az ifjúsági munka könyvtára, amely elektronikusan nyilvántartott és kereshető.
Ezen túl szó esett még az aktualitásokról: minden hónap 2. keddje egy Esélyteremtési Kerekasztallal zárul, melyet az Esélyek Házával közösen valósít meg a szervezet, s ez quasi a Civil szervezetek platformja. Emellett november közepén lesz az INDOK, az Ifjúságszakmai Börze, ahol előadások várhatóak, például az Erasmus pályázattal kapcsolatban; szó lesz még a hazai fejlesztési forrásokról és a közösségek bemutatásáról, amelyre mintegy szabad ötletrablásra érdemes tekinteni a résztvevőknek.
Kiemelt aktualitás még, hogy az Alternatíva Egyesület elkezdett foglalkozni egy időszakosan megjelenő újsággal, melyet ifjúság szerkeszt, ír és fotóz, mintegy platformot teremtve ezáltal a fejlődésnek és az önkifejezésnek.
A szervezetek, akik képviseltették magukat a következők voltak: Csodás Hagyatékunk Egyesület, Ágota Alapítvány, Pontus Egyesület, Totem Alkotó Műhely, Irisz Alapítvány, Motiváció Műhely, Otthon Segítünk Alapítvány, Karolina Iskola, Boldogok a Szegények Alapítvány, Mátrix Alapítvány, Orpheus Egyesület, Dél-Alföldi Ifjúságért Cserkészalapítvány, Szeged-Belvárosi Plébánia Katolikus Ház, Jobb Makóért Egyesület, „Tanítások” Egyházi Alapítvány, Agora Alapítvány, DARTKE, KIFE, Talentum, Csongrád Megyei CSEÖH, Horizont Alapítvány, SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat Alapítvány és az Új Nemzedék Központ.
A felmerülő kérdések pedig az alábbiak:
Mennyivel előbb szóljon a szervezet, ha önkéntesre van szüksége? Külföldről hozhatnak -e be tömegközlekedési eszközzel fiatalokat? S ha igény merül fel a szervezettől tömegközlekedési eszközre, meg kell -e tölteni azt?
Technikai kérdések is felmerültek a szakmai beszámolók, kifizetési kérelmek (például kerekítés) kapcsán. Mivel az árajánlat kérése 0 forinttól van, emiatt kommunikációs szinten nehézségek adódnak a partnerekkel, illetve adminisztrációs szinten is bonyodalmakat okoz.
További kérdés volt, hogy ha több ajánlatot kell bemutatni, de az adott eszköz (például egy társasjáték) egyedi, akkor hogyan lehet még beszerezni?
Felmerült még, hogy a beszámolókon milyen arányban kell az arculati elemeket felötlteni; illetve, hogy az Irányító Hatósággal jóvá kell -e hagyatni a jelenléti íveket? S ezeken a jelenléti íveken, ha a célcsoport korcsoport szerint van meghatározva, fel kell -e tüntetni a jelenléti ívet?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ a résztvevők, s többségében a közös kommunikáció választ is eredményezett. A többivel kapcsolatban utánajárást, s későbbi segítséget ígért Katanich Ivett, regionális mentor.
Összességében elmondható, hogy egy eredményes fórum részesei voltak a Csongrád megyei EFOP 1.3.5 pályázat résztvevői.