Népművelők konferenciája Vecsésen

Idén a vecsési Bálint Ágnes Kulturális központ adott helyet a Magyar Népművelők Egyesülete XXXIII. hagyományos vándorgyűlésének, mely amellett, hogy az Egyesület tagjait hozza össze az éves közgyűlés jegyében, a legjelentősebb rendezvényt jelenti a közművelődési szakma számára.

A rendezvény célja kettős: egyesületi közgyűlés, ami szakmai rendezvény is egyben. „Egyik célja, hogy a szakmában érintettek találkozzanak és az innovatív friss gondolatok ezen a fórumon megjelenjenek, azok a gondok, problémák, feladatok, amik előttünk állnak, azok megfogalmazódjanak; A másik, hogy az Egyesület népes tábora számára helyet adjon. A közgyűlésen az Egyesület szervezeti kérdéseiről döntünk, többek között arról is, hol legyen a következő vándorgyűlés. A vándorgyűlést illetően mindig az elkövetkező második év helyszínéről születik döntés. A rendezvényt befogadó intézmény részére szakmai presztízst jelent a vándorgyűlés megrendezése, hiszen meg kell felelni az infrastrukturális, finanszírozási, tartalmi-szakmai és humánerőforrást érintő szempontoknak. Ugyanakkor egy ilyen nívós rendezvény, ahol közel kétszáz ember vesz részt, valamint az ágazati együttműködések jegyében más szakmák képviselői is megjelennek, hosszú távon komoly lökést adhat az intézmény működésének.” – Mondta Kis Tóth János, a vendéglátó intézmény vezetője. Köszöntőjében arra is felhívta a figyelmet, hogy az intézményre, ahogyan Pest megye térségében a többiekre is, kettős szerep, ha úgy nézzük, „nyomás” hárul: egyrészt a térségre jellemző lakosság nagy létszáma miatt (ami közel 1 200 000 lelket számlál) kiemelt közvetítő szerepe van a főváros és a vidék között, ugyanakkor Budapest közelsége miatt különösen meg kell küzdeniük a látogatottságért. A látogatottság növelésének lehetőségét a színvonalas programok mellett a helyi közösségek aktivizálásában, civil együttműködések erősítésében látja.

A háromnapos rendezvény színes szakmai programok jegyében zajlott. Előadások, kerekasztal beszélgetések keretében folyt a párbeszéd az alábbi kérdéskörök mentén:
„Hogyan tovább?” A kulturális alapellátás a kulturális alapszolgáltatások és a helyi közösségek megerősítésének aktuális kérdéseiről Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály vezetője tartott előadást. A közművelődési szakemberek teljesítményértékeléséről Kárpáti Árpád, Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója beszélt. Kary József Nemzeti Művelődési Intézet Minőségfejlesztési Országos Központ vezetője jó gyakorlatokat mutatott be közművelődési intézmények minősítéséről. A hazai közművelődési szakemberképzés múltjáról, jelenéről, fejlődési irányvonalairól Dr. T. Molnár Gizella az SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézetének vezetője adott elő. A nemzetközi tapasztalatcsere jegyében a francia közművelődési rendszerről, intézményeiről, finanszírozásáról, jó gyakorlatáról is kaphattunk képet Eric Blin tiszteletbeli konzul, egyetemi vendégtanár előadásában, valamint a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal kereteiben határon túli magyar közművelődési intézmények mutatkoztak be.

Miből tovább?

Finanszírozási kérdésekről Doncsev András az NKA alelnöke, Schneider Erika művészeti kommunikációs tanácsadó, az Esterházy Magánalapítvány magyarországi kulturális képviselője, Dr. Nagy Bálint International Business School (IBS), Marketing Tanszék vezetője, valamint a Társasági- és osztalékadó (TAO) hatásairól és kulturális intézményrendszer működéséről Kovács Balázs, a gödöllői Művészetek Háza ügyvezető igazgatója, Dr. Nagy Bálint International Business School (IBS), Marketing Tanszék vezetője beszéltek előadások, majd kerekasztal beszélgetés formájában, melyet dr. Koncz Gábor TIT Stúdió Egyesület vezetője moderált.
„Hova tovább?” kérdésre kerekasztal beszélgetésen került sor különböző ágazati szereplők részvételével. A kerekasztal moderátora Kis Tóth János, a Bálint Ágnes Kulturális Központ igazgatója volt, a beszélgetés résztvevői pedig Mihalik János E-City Guide ügyvezetője, Beke Márton Emberi Erőforrások Minisztériuma Közösségi Művelődési és Művészeti főosztályvezető-helyettese, Gábor Klára, az MNE elnökség tagja, Tonk Emil marketing guru (Üzleti Akadémia), Dr. Tóth Péter Benjámin, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület stratégiai és kommunikációs igazgatója, valamint Tóth Tibor menedzser (Etalon produkció).

A konferencián a vándorhordó „tovább gördítése” mellett díjátadásokra is sor került.
A Magyar Népművelők Egyesületének elnöksége kiemelkedő közművelődés-fejlesztő tevékenységéért „Önkormányzatok a közművelődésért” díjat adott át Kajdacs Község Önkormányzatának, Biatorbágy Város Önkormányzatának, Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzatának, valamint Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának. A Magyar Népművelők Egyesülete emlékplakettjével idén Máté Lászlóné Kaszás Máriát, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodájának vezetőjét tüntette ki az egyesület.

A szakmai program kiegészült még a térség kulturális intézményeinek látogatásával, tapasztalatcserékkel, kézműves és innovatív kiállítással, közös faültetéssel, valamint gálaműsorokkal.

Józsik Edit

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1027514293981132.1073741937.382894788443089″]