Ötletből változás-projekttervező műhely a fiatalok innovációinak jegyében

November 24-én az Alternatíva Egyesület, a Csongrád-Csanád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács szervezésében és a Tempus Közalapítvány Erasmus+ Ifjúsági Csoportjának Szervezeti Támogató Programja keretében megrendezésre került az Ötletből Változás című workshop, amelyre az ország több pontjáról és még a Vajdaságból is érkeztek résztvevők, hogy megosszák egymással ötleteiket és fejlesszék azokat.

Csongrád-Csanád Vármegye nyolc településéről, és a vajdasági Zentáról érkező 25, tervekkel teli fiatal és ifjúságsegítő szakember gyűlt össze a Szent Györgyi Albert Agorában múlt hét pénteken, annak érdekében, hogy kreatív, nem-formális tréning-feladatok segítségével idézzenek elő változást saját, helyi közösségeikben ötleteik kidolgozásával.

Az esemény résztvevőit Orbán Hedvig, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója köszöntötte, aki röviden bemutatta az intézményben  az ifjúsági korosztály számára elérhető lehetőségeket. Ezután Vajda Árpád, a Csongrád-Csanád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács titkára vette át a szót, aki elmondta, hogy nagy érdeklődés mellett szervezték meg ezt az eseményt, és kiemelte, hogy a vármegyében aktív az ifjúsági közösségek és fiatalokkal foglalkozó szakemberek tevékenysége és erősödik a köztük kialakult együttműködési hálózat. A köszöntők után indult be a műhelymunka, amelynek vezetője Csalagovits Zora módszertani tanácsadó, tréner és coach új megközelítéssel, interaktív módon segített feldolgozni a témát.

A műhelymunka során az Európai Szolidaritási Testület által megpályázható szolidaritási projektek szerepeltek a középpontban, ezek feltételeiről, szabályairól, illetve a pályázatírás során hasznosnak bizonyult praktikákról is szó esett az egész napos rendezvényen. A program alatt kis-és nagycsoportos tevékenységekben is kipróbálhatták magukat a résztvevők, melyek játékos és eszmecserére alapozó feladatok formájában valósultak meg. Ilyen volt például a Problémafa módszer, vagy a workshop ’’icebreaker’’ feladata, melyben egy sejtmag mintájára kellett a jelenlévőknek ismertetni a csapattal, hogy milyen preferenciáik, hozzáadott értékeik vannak egy csoportmunka létrejötte során.

A gyakorlati feladatok mellett egy rövid előadásban kerültek bemutatásra a szolidaritási projektekkel kapcsolatos alapinformációk, természetesen ez sem a hagyományos tantermi formátumban valósult meg, Zora egy rövid, de annál hasznosabb online Kahoot kvíz játékkal készült, melynek köszönhetően interaktív módon lehetett elsajátítani a legfontosabb tudnivalókat. A délután folyamán, a megszerzett tudás és az elsajátított technikák segítségével a fiatalok által fontosnak érzékelt, helyi társadalmi problémákra reagáló projektjeiken kezdtek el dolgozni a résztvevő csoportok. Az egy szervezettől-, vagy az egy településről érkező fiatalok saját csoportjaikban, saját maguk által fontosnak ítélt társadalmi probléma megoldásán dolgoztak. A fiatalok által felvetett problémákra reagáló megoldások között olyan témák merültek fel, mint a széthulló közösségek megerősítése, közösségi terek kialakítása, interkulturális tanulási élmények biztosítása, kisebbségi és többségi társadalom közötti együttműködés megerősítése, kis fesztivál szervezése, ifjúsági médium működtetése, veszélyes köztér közösségi tervezéssel történő megújítása.

A résztvevők egy nagyon hasznos és élménydús eseményt zártunk le, mindannyian új kapcsolatokkal, változatos, új gondolatokkal tértünk haza. Remélhetőleg sok sikeres pályázat fog kikerülni, ennek kapcsán pedig számos fontos, helyi társadalmi változás fog elindulni a műhelymunka során megkezdett projektek kidolgozásával.

Bővebb információk:
Ötletből változás workshop: https://eu-ifjusag.hu/otletbol-valtozas-workshop

Az Európai Szolidaritási Testület hivatalos magyar oldala: https://szolidaritasitestulet.hu

A szolidaritási projektekről fiataloknak: https://szolidaritasitestulet.hu/fiataloknak-a-szolidaritasi-projektekrol

Írta és fényképezte: Törteli Dóra