Tanulmányút több jelentős szegedi médiánál

Szeged TV – Láttuk, ahol a ,,csoda” történik

Először a Media Camp 2. napján nyílt erre lehetőségünk, amikor a Szeged Televízió épületébe léptünk be. A főszerkesztő szóban bemutatta az intézményt – a kezdetektől egészen a gyakornoki munkán át minden témát érintett. Elsősorban a nagyobbik stúdiót mutatták be, ahol a magazinokat forgatják. Megtekintettük a kamerákat, fényeket és megismerhettük a súgógép működését is. Utána megnéztük a híradós helyiséget, amit podcast-elésre is szoktak használni. Végül lehetőségünk adódott bekukkantani a vezérlőbe, ahol a ,,csoda” történik. Elmesélték, hogy melyik képernyő mit ábrázol és megmutatták a hangosító pultot is. Mivel nem vagyok jártas ebben a témakörben ezért számomra érdekes és tanulságos volt ez a látogatás. Mert körbejárhattuk a stúdiókat, alapos magyarázatot kaptunk a technikai dolgok működéséről és szóban bevezettek minket egy stáb mindennapjaiba is. A csapat augusztus 22-én ellátogatott az Egyetem TV, valamint a Rádió88 szerkesztőségébe is, az erről készült tudósításokat a mediakommando.hu oldalon olvashatjátok. Már a médiával való első találkozásunk is igen érdekes volt, sok kulisszatitkot megismerhettünk. Érdekes volt a következő napon látni, milyen egy, lényegileg gyakorló média, illetve Szeged és a térség legnagyobb rádiójának világa, felépítése.

Fotó: Nagy Fanni

Szerző: Wéber Anna

Egyetem tv – Egyetemistáktól nem csak egyetemistáknak

Az Egyetem TV-nél történt üzemlátogatásunk során három stúdió megismerésén keresztül láthattuk, hogyan készülnek tévéfelvételek. Többek között nagy figyelmet kell fordítani a fehéregyensúlyra, a kamera íriszére, valamint a megvilágításra is. Az úgynevezett fekete és zöld stúdióban figyelni kell a dresscode-ra. Az előbbiben, ha fekete pólót veszünk fel, akkor a „lebegő fej effektust” láthatjuk, hiszen a viselt fekete ruhadarab beleolvadhat a stúdió díszletébe. Az utóbbiban, ha zöld öltözetben ülünk le a kanapéra, akkor a ruha átlátszóvá válik! Zárásként készítettünk egy felvételt közösen, amelyet az Egyetem tv akár fel is használhat saját műsorfolyamában.

Szerző: Nagy Evelin

Rádió88 – A táborunk része

Majd ellátogattunk a Rádió88 alsóvárosi épületébe. Magyarország legrégebb óta működő kereskedelmi rádiója leginkább a populáris zenék sugárzására fókuszál, de foglalkoznak beszélgetős műsorok felvételével is. Bálint K. Gergő körbevezetett minket, és elárulta, valójában nem jelent hátrányt a városközponttól való távolság. A helyhiánnyal küzdenek, az épület azonban jól felszerelt, több stúdió, vágószoba, szerverszoba és hangszigetelt falak is vannak. Ezután tanúi lehettünk annak, ahogy a műsorvezető élőben felmondja a szövegét, és elámultunk, mennyire hibátlanul és folyamatosan tud beszélni. Bővebb tudósítást is olvashattok hamarosan a mediakommando.hu oldalon.

Fotó: Nagy Fanni

Szerző: Koller Hanna