A szegedi két toronybéli kalanDóm

A történet úgy kezdődött, hogy vendégeink kíváncsiak voltak arra, vajon mit ajánlana nekik, nem csak mi, mint vendéglátóik, hanem a szegedi utca embere is, mit látogassanak meg.  Hiszen  a többségük sosem járt még Szegeden. 

A válaszok alapján a Dóm természetesen az első helyek között szerepelt, és kiderült, hogy bár mi, szegediek ismerjük a Fogadalmi templomot, de van olyan zuga, pontosabban tornya, ahonnan még mi sem pillantottunk eddig ki. Gondolkoztam is rajta, mennyire lesz embert próbáló 302 lépcsőfok, amennyi állítólag a Dóm tornyába vezető út. Hát az. Még akkor is, ha meg lehet állni, például érdekes, történeti előadásokat nézni Szegednek az árvíz utáni, a Dómmal kapcsolatos történetéről. Az utolsó 68 lépcsőfokot csigalépcsőn kellett megtenni. Ami nem volt kellemetlen, csak talán az, hogy nem láttuk, jön-e a másik irányból valaki. És ha kialakult a ,,forgalmi dugó”, akkor még nagyobb óvatosságra volt szükség.

Az elénk táruló város látványa azonban lélegzetelállító volt. A legtöbben úgy tekintettünk a lépcsőfokokra, mint kiváló testmozgási lehetőségre az augusztusi nyárban. Na de Szeged nem csak a Dóm, ennél jóval több, és ezt vendégeink is pontosan látták.

Szerző: Boros Tamás