Hidakat építettek a Csongrád megyei ifjúsági szakemberek

Több, mint negyven szakember gyűlt össze december 19-én délután az Új Nemzedék szegedi közösségi terében, ahol Csongrád megye ifjúságszakmai évzáró, évértékelő eseményét tartották. A szakemberek értékelték a 2016-os évet, és egy nem formális gyakorlat során hidakat építettek, amelyek átvezettek az általuk tervezett 2017-es évbe.

Az Új Nemzedék és a Csongrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház által szervezett eseményt Vajda Árpád, a szegedi UNK ifjúságszakmai koordinátora nyitotta meg, aki összegezte a 2016-os megyei ifjúsági munka eredményeit. Évértékelőjében kiemelte, hogy a közösségi tér megnyitása határozta meg az idei évet, mely mind a fiatalok, mind a szakemberek számára megfelelő helyet biztosít a város szívében. Megköszönte az együttműködő civil és ágazati partnerek és a munkatársak közreműködését. Elmondta, hogy a következő évben folytatódik a megyében a fiatalokkal foglalkozó szakemberek közötti együttműködés megerősítése.

Ezután a kormányzat fiatalokkal foglalkozó stratégia tervezési folyamatairól, azaz a STRAFI-ról beszélt Dr. Bene Tamás, a Csongrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szakmai vezetője. A Stratégia a fiatalokért elnevezésű tervezési folyamat lényege, hogy különböző munkacsoportok dolgoznak a stratégiai irányokon, az új cselekvési terveken, a cél természetesen az ifjúsági szakma és a szervezetek megerősítése, a fiatalok bevonása. A megyei szakmabeliek aktivitását mutatja, hogy többen is bekapcsolódnak a stratégia készítésének folyamatába, mint ahogyan az is, hogy a rendezvényen nagy érdeklődés mutatkozott az év eleji workshop-okra is.

Az UNK által meghirdetett Új Nemzedék Díj versenyének egyik döntőse, Losonczi-Tóth József, Csongrád megye egykori ifjúsági referense, a Magyar Ifjúsági Szövetség elnöke bemutatta a projekt reklámfilmjét, illetve hangsúlyozta a megye erős szakmai hátterének fontosságát is. A másik döntős a Nagyító Alapítvány Alternatív Osztálykirándulás című projektje lett, amelyről készült reklámfilmet szintén megtekinthették a résztvevők.

A közösségi tér munkatársai egy hídépítő gyakorlattal készültek, amelyet Farkas Zita, a közösségi tér vezetője koordinált. A feladat során a résztvevők négy csoportba rendeződve mintegy hidat képeztek a 2016-os eredmények és a 2017-es tervek között. Az eseményről képek itt megtekinthetők.

Erdélyi Marietta