Ha van medence, vannak családok

Az elmúlt években szinte már én is lemondtam róla, hogy valaha is vizet látok az Újszegedi Partfürdő medencéiben. Mármint azon a vízen kívül, ami esőből keletkezett, és amiben állítólag kacsák és békák élték gondtalan(?) életüket. Éppen ezért örültem meg, amikor, nem is olyan rég meghallottam, ismét megnyílik a strand, a medence része a Partfürdőnek.

Ebből az alkalomból került sor június 21-én a Mosolypart elnevezésű családi rendezvényre, ahol nem is maradt rest a kilátogató, és birtokába vette rögtön a medencéket (különösen a színpad melletti nagymedencét), úszott egy kellemeset, lubickolt, pancsikált, szóval kiválóan érezte magát. Igazán megnyílt a Partfürdő, életkortól, társadalmi státusztól, érdeklődési stílustól függetlenül. Öröm volt nézni ezt a zsibongást.

A színpadnál Pleskonics András, azaz Plesi volt a konferanszié. Itt elsősorban a kicsiknek kínáltak szórakozást, a Miniszínház Mekk Elek történetével, délután szintén gyermekdarabot játszó Grimmbusz színház volt soron, akik az ügyetlen kecske után egy okos nyulat mutattak be. Fellépett még az Ifjúsági Ház D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpontjának Zengető csapata, valamint a szintén ott gyakorló NoName Girls táncos formáció. A Csiga Duó, majd Raksa Berni gyermekkoncertjei más fajta zenei kikapcsolódást nyújtottak, a Csibész kutyaiskola bemutatója volt a napi cukiság, ahogy a ma népszerű szóhasználat tartja. El lehetett lazulni gyermekjógával, és a Szegedi Bűvészkör is ámulatba ejtette mindazokat, akik megnézték őket.

A szervezők gondoltak a civilekre is. Megjelent a Horizont Rehabilitációs Alapítvány arcfestéssel, fából készült karikák célba dobó versenyével, valamint szalvétára rajzolt céltábla vizipisztollyal történő eltalálásával. Az arcfestés más asztaloknál is népszerű volt. A SZETITEL is nagy sikerrel látott neki e programnak. A Máltai Szeretetszolgálat társasjátékai is népszerűek voltak. A Csongrád Megyei Család- Esélyteremtési és Önkéntes Ház is arcfestéssel, gyermekjátékokkal, társasjátékokkal készült. A D2 nem csak fellépő programokkal, hanem saját asztallal is megjelent, akik a Fatime Házzal szemben foglaltak helyet. Aki pedig nem csak az arc, hanem a Henna festés iránt is kedvet éreztek, bevállalhatták ezt is egy másik asztalnál, akár a saját testükön.

De nem csak a színpad közelében és a medencében lehetett jól éreznie magát a közönségnek, és elsősorban a gyerekeknek. Volt itt ugrálóvár, lehetett íjászkodni, csúszdázni, ám ha családi programot akartunk a családi nap keretein belül, akkor sárkányhajózni lehetett a Tiszán.

Ez a nap tehát a maga egészében volt nagy attrakció, medencével, sárkányhajóval, civil szervezetekkel… és az emberekkel. A Partfürdő az embereké: a családoké, a gyerekeké, a fiataloké, az időseké. Ez így természetes!

fotó: Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány