Klubvadászok találkoztak Szegeden

Több, mint tíz település fiataljai és szervezetei találkoztak a Klubvadászok 2. nevű projekt záróeseménye keretében a hétvégén, Szegeden, a Tamási Áron Klubban. A Csongrád-Csanád megyei ifjúsági fórum és börze keretében a programban résztvevő ifjúsági szervezetek, közösségek mutatkozhattak be, oszthatták meg gondolataikat, tapasztalataikat.  

A hétvégi fórum a Gyermek Ifjúsági Alapprogram által támogatott, Klubvadászok 2. projekt záró eseményeként valósult meg. A 2021-ben kezdődött projekt első szakaszában a szervezetek saját településük fiataljainak megszólítására, bevonására, helyben mini projekteket valósíthattak meg, mindezek mellett a főszervező Alternatíva egyesület, Médiakommandó műhelyének segítségével podcastokkal népszerűsítette a bevont települések, szervezetek munkáját, közösségi tereit. Az igazi klubvadászatra ezután került sor április végén, amikor a fiatalok felcsaptak klub-vadásznak, és buszra pattanva meglátogattak több ifjúsági közösségi teret is, Szolnokon, Bordányban, Szegeden, hogy megismerjék ezek működését. Erről az útról film is készült, Klubvadászok 2. címen, amit a hétvégi záró eseményen be is mutattak.

A börzén a jó kedv és az ismerkedés már az első percekben elkezdődött, amíg a vendégek kisebb nagyobb segítséggel kiállították standjaikat. Színes programfüzetek, vászontáskák, hatalmas molinók, egyenpólók, logó tervek, színes rendezvények képei, valamint finom zöld almák is beborították a helyiséget. A program Vajda Árpád, megyei ifjúságszakmai mentor nyitó előadásával indult, ezt Simon Petra, a Klubvadászok projekt koordinátorának prezentációja, majd a várva várt film premierje követett. Az izgalmas, közös mozizás után a szervezetek mutatták be saját projektjeiket, ki-ki videó formájában, illusztrálva, vagy esetleg hangos csapatépítő játékkal próbálta elmesélni történetét és azt, hogy miért is fontos számára a közösség, valamint a közösségépítés. A megye településein kívül, Budapestről, sőt a határon túlról, Szabadkáról is érkeztek ifjúsági szervezeteket képviselő fiatalok.

A barátkozások és az összetartó hangulat a szünetekben is fokozódott, hol egy finom kávé, hol egy még finomabb ebéd mellett. Délután a Gyermek Ifjúsági Önkormányzatok Társaságának workshopja következett, majd a házigazda szervezet, az Alternatíva egyesület saját ifjúsági közösségi terébe, a GyepesMód udvarba invitálta a fiatalokat. Az esti program városismereti kalandjáték volt, amit az éppen zajló borfesztivál illetve a tűzijáték tett teljes élménnyé.

Vasárnap újabb települések és szervezetek kapcsolódtak be a közös munkába. A Nemzeti Ifjúsági Tanács Lépj fel! projektjének Csongrád-Csanád megyei wrokshopja színesítette a délelőttöt, ahol a fiatalok különböző döntéshozókkal beszélhették meg problémáikat, a közösségi terek, és a befogadó közösségek hiányát, pályaorientáció, a nem-formális tanulás fontosságát, a mobilitás, illetve ennek kapcsán az esélyteremtés kérdéseit. A vasárnapot egy padlóra fektetett időszalag mentén történő közös tervezés zárta.

Beszélgettünk, meghallgattuk egymás véleményét, majd búcsúzóul mindenki elmesélte milyen tapasztalatokkal tér haza és használja fel ismereteit a későbbiekben. Korosztályoktól függetlenül egy valami mindenkiben közös volt: a tenni akarás. A börze okot adott arra, hogy nem csak felhívjuk a figyelmet a jelentőségére annak, hogy a fiatalokat mennyire fontos bevonni, valamint jó hangulatban tanítani, de a segítő szervezetek is képet kaptak arról, hogy nincsenek egyedül, számíthatnak egymás támogatására és megerősítésére abban, hogy jó úton haladnak egy nemes cél felé. Tekintsék meg az eseményen készült, további képeinkből álló galériánkat:

Szerző: Arany Luca
Fotók: Marosváry Dániel

BőWeb információk:
Médiakommandó oldalán, valamint a
Médiakommandó Youtube csatornáján.