Négy betű a határon átnyúló minőségi élelmiszerekért: TASQ

A hagyományos élelmiszeripari termékek versenyképességének növelése, és egy egységes minőségi rendszer kialakítása a célja a TASQ (Traditional and Standard Quality) programnak. A határon átnyúló, magyar-szerb együttműködésből létrejött program 2018. július 01-jén indult el, és 2020. június 30-ig tart.

A „Hagyományos és standard minőség” annak a projektnek, amely 2018. július elsejétől 2020. június 30-ig tart, és amelynek teljes költségvetése 414 754,82 euró, melyből az Európai Unió hozzájárulása 352 541,60 euró. A projekt célja a versenyképesség növelése, a minőség egységesítése és új promóciós és disztribúciós csatornák kialakítása a hagyományos élelmiszeripari termékek számára.

A TASQ projekt együttműködő partnerei magyar oldalról az Eurotender Egyesület, illetve a Homokhátságért Egyesület, szerb oldalról pedig az Újvidéki Egyetem Közgazdasági és Mérnöki Menedzsment Kara, a Vajdaságért Egyesület, és a projektet koordináló Újvidéki Élelmiszeripari Intézet.

 A kutatóintézetek tudása és tapasztalata lehetővé teszi a TASQ minőségbiztosítási rendszer kifejlesztését, amely hatékony iránymutatást nyújthat a hagyományos élelmiszerek gyártóinak a minőségbiztosítást és az élelmiszerbiztonságot illetően. A tanácsok segítenek a termelőknek javítani termelési folyamataikban, biztonságos és minőségi termékeket kínálnak a fogyasztóknak, miközben megőrzik a termékek eredeti receptjeit és aromáit. Az elkészült termékek minőségük alapján Arany, Ezüst, vagy Zöld TASQ-minősítést kaphatnak. A területen működő vállalkozók versenyképességének javítása érdekében a projekt keretein belül létrejön egy saját fejlesztésű, többcsatornás online kereskedelmi platform is, amely kiváló eszköz lehet mind a szerb, mind a magyar állampolgárok számára, hogy megbízható forrásból tudjanak hagyományos élelmiszereket vásárolni.

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a Dél-alföldi Eurotender, Ifjúsági, Kulturális, Oktatási és Környezetvédelmi Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak.